Nieuws

Alle antwoorden op je vragen over vaccinatie tegen Covid

Zou ik mij laten vaccineren tegen Covid? was dit jaar de meest gestelde vraag in onze apotheek. Het antwoord is volmondig ja. Tenzij je net die ene op meer dan 100.000 Belgen bent die allergisch reageert op het vaccin. En zelfs daar zijn ze in het vaccinatiecentrum op voorbereid.

Als je al gevaccineerd bent, is dat heel goed. Je bent nu niet alleen beter beschermd tegen het virus, maar ook minder besmettelijk voor anderen. Zoveel mogelijk mensen vaccineren, is de enige manier om ervoor te zorgen dat het virus in haar kot blijft.

Ben je nog niet gevaccineerd en heb je vragen of twijfels? Bespreek ze gerust met je apotheker. Die zal je een helder antwoord geven. Of surf naar laatjevaccineren.been raadpleeg de rubriek "Veelgestelde vragen". Wij beantwoorden hier alvast een selectie veelgestelde vragen:

Mag je je laten vaccineren als je...

  • zwanger bent of een kinderwens hebt? Zeker! Volgens de Hoge Gezondheidsraad kunnen zwangere vrouwen zich probleemloos laten vaccineren met het vaccin van Pfizer, Moderna of AstraZeneca. Het gaat immers telkens om niet-levende vaccins. Je laten vaccineren als je zwanger bent, is vooral aangewezen wanneer je meer risico loopt om besmet te worden (bv. als je in de zorgsector werkt) of een ernstige vorm van Covid te krijgen (bv. als je een chronische ziekte hebt).
  • borstvoeding geeft? Jazeker. Je hoeft de borstvoeding niet te onderbreken.
  • een allergie hebt? Jawel, tenzij je ooit een onmiddellijke of ernstige allergische reactie hebt gehad na een vaccin of na het innemen van een geneesmiddel. Ben je allergisch voor latex? Geen probleem, daarvan vertonen Covid-vaccins geen sporen. Ook een allergie voor bv. penicilline of stuifmeel vormt geen enkel probleem.
  • kanker hebt (gehad)? Natuurlijk. Als je in behandeling bent, neem je best contact op met de oncoloog om je vaccinatie zo goed mogelijk in te plannen.
  • al Covid hebt (gehad)? Absoluut. Als je een besmetting oploopt, ben je maar enkele maanden immuun. Het vaccin beschermt je beter en langer.

Mag je je laten vaccineren als je ziek of besmet bent?

  • Heb je een ernstige of langdurige ziekte? Dan doe je er zeker goed aan je te laten vaccineren. Niet alleen loop je dan nog weinig risico om Covid te krijgen, maar je bent ook beter beschermd tegen ernstige complicaties indien het virus je toch nog te pakken zou krijgen.
  • Ben je acuut ziek, bv. omdat je besmet bent met het virus?
  • Als je acuut ziek bent omdat je bv. besmet bent met het virus, stel je vaccinatie beter uit tot 2 weken na je genezing. Ook als je besmet bent, maar geen klachten vertoont. Heb je meer dan 38° koorts? Wacht dan tot je koorts gedaald is.

WAAR WIJ STERK IN ZIJN

Bij je Biopharm apotheker kan
je ook een afspraak maken voor
een jaarlijkse of halfjaarlijkse
review van alle medicatie

We kunnen je helpen met gerichte adviezen op jouw maat rond preventie, op alle mogelijke vlakken. Je kind komt terug van het kamp met luizen? Je hebt een vervelend voetprobleem? Je hoofdhuid is geïrriteerd en geen enkele shampoo helpt? Je hebt al een tijdje last van een droge huid, een kriebelende keel, hartkloppingen... en je wil weten wat je eraan kan doen?

Van huidverzorging en -bescherming over voedingssupplementen tot en met medicatie, over kleine kwaaltjes tot ernstigere aandoeningen: je kan met alle persoonlijke vragen bij ons terecht.

We kunnen thuiszorg ondersteuning bieden, niet alleen met medicatie, verzorgingsmateriaal en hulpmiddelen, maar ook met thuislevering.

Als je na een ziekenhuisopname naar huis gaat, is die overgang van ziekenhuisbegeleiding naar thuiszorg niet altijd evident. In die transmurale zorg speelt jouw apotheker een sleutelrol, zowel qua medicatie als ondersteunende hulpmiddelen voor thuis.

Bij je Biopharm apotheker kan je ook een afspraak maken voor een jaarlijkse of halfjaarlijkse review van alle medicatie - en eventueel ook bijkomende voedingssupplementen – die je neemt. Zeker als je meerdere medicijnen neemt, is het belangrijk om er geregeld naar te kijken of de werking ervan efficiënt is en je geen risico loopt op niet-compatibele combinaties die zorgen voor vervelende nevenwerkingen of die je gezondheid zelfs kunnen schaden.

De essentie van het apothekersvak zijn nog altijd de eigen bereidingen die we kunnen maken. Dat geldt niet alleen voor medicatie; met ons private label kunnen wij ook verzorgingsproducten voor je maken met het hoogste comfort en de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Preventie & advies Thuiszorg Van het ziekenhuis naar huis Check-up voor je medicatie Eigen bereidingen

ONZE APOTHEKEN

 
Kortenberg Lubbeek Meerle Merksplas Neerijse Poederlee Tienen - Peperstraat Tienen - Vierde Lansierslaan
Wachtdienst